Verslag Geert Jan Janssen

November 2008
Op woensdag 26 november 2008 werden wij ontvangen bij “meestervervalser” Geert Jan Jansen die thans resideert op het oude kasteel Beverweerd in Werkhoven.

Dit kasteel wordt door hem gebruikt als atelier en expositieruimte en de grote zalen hangen vol met zijn echte en zijn gekopieerde werken. Na een ontvangst met al meteen wijn en borrelhappen verhuisden wij naar een naastgelegen vertrek en begon Geert Jan met het vertellen van zijn levensverhaal.

Dit verhaal is verbijsterend en spannend tegelijk. Als een cabaretier vertelde hij ons in een geestig en gloedvol betoog van meer dan een uur hoe hij als jonge student kunstgeschiedenis begon met kleine pogingen de kunstexperts op het verkeerde been te zetten en hoe dit steeds grotere vormen begon aan te nemen. Het snobisme, de geldzucht en de hypocrisie ontmaskerd. Niet één keer, maar tientallen jaren lang. Kunstkenners en taxateurs konden zijn bloed wel drinken. Veilingmeesters zagen hem liever gaan dan komen en museumdirecteuren wilden niet met hem worden gezien. Hun ergernissen zijn begrijpelijk. Maar er is ook een dubbele moraal, met name onder de kunsthandelaren. Die verklaarden hem allemaal tot paria, maar in werkelijkheid hebben ze flink aan zijn werk verdiend. Er waren er zelfs bij die rechtstreeks bij hem bestelden. Werken van Appel, Chagall, Matisse, Mondriaan, Dali, Miró, Picasso, Hockney, Klimt, Cocteau, Jorn, De Kooning, Andy Warhol, de lijst is lang.

De kwaliteit van zijn schilderijen is zo meesterlijk dat bijvoorbeeld Appel zijn ‘eigen werk’ voor echt aanzag en certificeerde. Bij zijn arrestatie in Frankrijk in 1994 legde de politie beslag op meer dan 1600 meesterwerken. Daar zaten ook originele kunstwerken tussen. Maar tot op de dag van vandaag is geen enkele expert erin geslaagd echt van vals te onderscheiden. Ook kwam er geen enkele klacht binnen van mensen die zich bedrogen voelden. Alleen daarom wordt hij door vriend en vijand beschouwd als de grootste kunstvervalser van de afgelopen eeuw. Nog steeds schildert hij in de stijl van grote meesters, maar nu onder zijn eigen naam.

Zijn verhaal is een spannend jongensboek en hij had nog wel uren door kunnen vertellen, maar uiteindelijk gingen we aan de borrel en werd gelegenheid gegeven zijn werk te bewonderen. Het boek over zijn leven was te koop en vond gretig aftrek. De borrel was gezellig en men verdrong zich rond de grote meester om nog wat laatste spannende details te horen.
65 leden!!! bezochten dit evenement. Een topmiddag!! Met veel dank aan Geert Jan.